Az izomrendszer funkciói

Az izomrendszer funkciói

A fizikai test működését rendkívül meghatározza és befolyásolja az izomrendszer állapota. Az izomrendszernek nagyon fontos funkciói vannak, melyek nem megfelelő megléte számos mozgásszervi, belső szervi, idegrendszeri megbetegedéshez és ezzel egyidejűleg szociális és társadalmi képesség romláshoz vezetnek.

Funkciók:

  1. Tartó – támasztó funkció: Az erős, tónusos izomrendszer tartja a hozzá kapcsolódó csontokat, ízületeket, helyén tartja az idegrendszert, támasztja a belső szerveket. Ha nem tudja ellátni megfelelően tartó – támasztó funkcióját, akkor a belső szervek helye, helyzete megváltozik, a hozzá tartozó idegpályák és érpályák iránya és hossza szintén megváltozik. És mindenhez ami eltér a normálistól, a szervezetnek nagyobb energiára van szüksége, hogy ellássa feladatát.

Az ízületek tartás hiányában elkezdenek járulékosan mozogni, mely kopáshoz és ebből adódóan fájdalomhoz vezet.

Pl.: a négyfejű combizom tartja a térd ízületet. Ha gyenge a négyfejű combizom, akkor kezd el járulékosan mozogni a térd ízület és fájdalom keletkezik. Vagy pl. a hasizom tartja a létfontosságú szerveket és a gerincet. Ha gyenge a hasizom, előre dől a test, hátrabillen a medence, ami teljesen elhúzza a csigolya oszlop ágyéki szakaszát és ez derék- és csípő fájdalomhoz vezet.

  1. Védő funkcióban az erős izomzat védi a csontváz rendszert és a létfontosságú belső szerveket az erős fizikai behatásoktól. Pl.: egy erős hasfal, már a nevében is benne van, mint egy fal védi a belső szerveket a az ütések okozta sérülésektől, tompítva a hatásokat. Szintén védelmet nyújt a különböző járulékos mozgásoktól és fiziológiai elváltozásoktól.
  2. Tápláló funkció: Ha megerősítjük az izomzatot és a zsír párnák helyére izmot építünk, akkor az új izomban új érpályák épülnek ki, melyek a véren keresztül szállítják a tápanyagot a csontokba. Pl.: kálciumot ami a csontritkulást megelőzheti vagy jóval késleltetheti. Tehát ha zsír helyett (amiben nincs vérkeringés, nincsenek érpályák) izmot építünk, akkor javul a szervezet anyagcseréje, javul a szív- és keringési rendszer kapacitása és a csontozat is több tápanyagot kap az izmokon keresztül.

A lista nem teljes, a felsoroltakon kívül még számos szerepe van az izomrendszernek a mindennapi jóllétünk megőrzésében.

Még egy nagyon fontos szerepét kiemelném az izomrendszernek.

 

HA VAN IZOM ERŐ, AKKOR VAN TETT ERŐ!!!

Vagyis a rendszeresen végzet testedzés által megerősített izomzattal, könnyedén el tudjuk látni a mindennapi életünkben felmerülő feladatainkat. Vitálissá, egészségessé, mozgékonnyá és tettre késszé és magabiztossá válunk általa.

Írta: Andorfiné Márta / prev.gerinctréner, meditációs tréner

 

TORNÁZZ AZ OTTHONOD KÉNYELMÉBEN – ONLINE GERINCTORNÁK!!

 

Kép: Pinterest