Egy kis segítség a porckorongsérves mindennapokhoz 1.

Porckorongsérvvel az irodában.

Egy kis segítség a porckorongsérves mindennapokhoz.

1.rész

 

Az ülés alkalmával az ágyéki gerinc csigolyáinak eredeti fiziológiás lordotikus helyzete megváltozik, ami a befelé irányuló csigolyákat egy külpontos nyomással kifelé irányítja és nyomja a porckorongokat a gerinccsatorna felé.

A vállak berotálnak, előre görbül a hát, a fej előre tol a monitor irányába és mint egy 6-8kg-os erőkar nyomja össze a csigolyákat és tolja a helytelen irányba.

Amit tehetsz:

Ott hagyod a munkahelyed és többé nem ülsz a számítógép elé. Jó, ez volt a vicc része, de azért tényleg próbálj meg minél kevesebbet ülni.

A székedre tegyél egy ékpárnát és arra ülj. Az ékpárna azért nagyon jó sérves gerinc esetén, mert a párnára ülve a medence hátrabillen, ezáltal létrejön az ágyéki lordosis, ami a gerinc háti szakaszát nem engedi előredőlni és így a fej sem tol előre a monitor irányába.  A gerinc visszanyeri  természetes görbületét, ezáltal nem nyomva a porckorongokat.

Használhatsz még térdeplő széket is, nagyon egészséges tartást biztosít a gerincnek.

A lényeg, hogy az ülés rész hátsó fele magasabban legyen, mint az elülső rész. Ha dönthető görgős széked van, döntsd meg előre felé, hogy kb. 6-8cm-rel magasabban legyen az ülés hátsó fele.

Nagyon hatékony megoldás a dinamikus ülőpárna is, mely egy instabil helyzetet teremt a feneked alatt és így a gerinc állandó mozgásban van tartva az egyensúlyozás által.

És ugyanezt lehet elérni fitball labdán üléssel is. Fontos, hogy jól válaszd meg a labda magasságát. A labdán való ülés szintén egyensúlyozásra készteti a tested, így a gerincedet folyamatos mozgásban tartja. Erősíti a hasfalat is, mert az egyensúlyozást a hasizmok megfeszítésével lehet elérni. 

Szerencsére rengeteg megoldás közül lehet választani, annak érdekében, hogy a székben ülés gerincbarát legyen. Nem vagyunk egyformák, minden embernek más és más módszer válik be, én szívből ajánlom ezeket az eszközöket kipróbálás és rendszeres alkalmazás céljából.

A következő részben a tv előtti kényelmes fotelben üléshez adok tanácsot.

Andorfiné Márta/ prev.gerinctréner, meditációs tréner

ONLINE GERINCGIMNASZTIKA ÓRÁK – TORNÁZZ AZ OTTHONOD KÉNYELMÉBEN!!!

Egyéni gerincgimnasztika órák a Test-Elme-Tréning Központban (Veresegyház, Pacsirta u. 55.)

Bejelentkezés: T.: 30-657-9654

 

Kép: Pinterest