Gerincgimnasztika – Felsőtest torna – Mellkas nyitás

ONLINE ÓRÁK – AZ OTTHONOD KÉNYELMÉBEN

Gerincgimnasztika – Felsőtest torna – Mellkas nyitás

Bordaközi izmok feszültségének oldása

Miért van szükség mellkas nyitásra?

Hogy legyen elég tér a mellüregben, ami

  • a légzéshez kell: ha nincs elég tér a mellkasban, akkor nem tudunk mélyeket lélegezni és az apró felületes légzés nem elég a szervezetnek.
  • A szív munkájához: Ha be van szűkülve a mellkasi tér, akkor ott nyomás van, ami negatív hatással van a szívműködésre is.
  • az idegrendszer egészséges működéséhez: az idegrendszernek kell, hogy a mellkasnak ellazult szerkezete legyen. Minél ellazultabb a mellkas, annál ellazultabb a légzés, annál ellazultabb az idegrendszer. Fordítsuk meg. Minél feszültebb a mellkas, annál feszültebb a légzés, annál feszültebb az idegrendszer!!!

A mellkas egy csontokkal (bordákkal) teli szerkezet. Azokat az izmokat, melyek a bordákat kötik össze, bordaközi izmoknak nevezzük. Két rétegben helyezkednek el, belső és külső bordaközi izmok. A külső bordaközi izmok megemelik a bordákat, a belső izmok összehúzzák a bordákat. Egymás ellenében dolgoznak. Ha csökken ezeknek az izmoknak a mozgásterjedelme, akkor a bordák mozgásterjedelme is csökken, azaz beszűkül a mellkas mozgása és a fent leírt problémák alakulnak ki.

Ami még akadályozza a bordák mozgását, az hátul a bordák csigolyákhoz való ízesülésénél van. Ezek az ízesülések képesek teljesen leblokkolódni, azaz nem engedik, hogy a borda mozduljon. Akár egy ízesülés is képes blokkolni az egész mellkast.

Feladat:

A bordák mozgásterjedelmének növelése annak érdekében, hogy nagyobb mértékben legyenek képesek tágulni és csökkenjen a feszültség ezekben az izmokban, mely által egyre inkább fellazul a mellkas szerkezete.

 
 

Várok mindenkit szeretettel az ONLINE felületen.

Írta: Andorfiné Márta

prev.gerinctréner, meditációs tréner

T.: 30-657-9654

 

GERINCGIMNASZTIKA  AZ ONLINE TÉRBEN

Zárt Facebook csoportban.

 

 

Kép: Pinterest