Porckorongsérvvel az ágyban

Porckorongsérvvel az ágyban

A porckorongok feltöltése az éjszaka folyamán történik, fekvésben, mert a gerinc csigolyák és a fej súlya általi gravitációs erő nem terheli vízszintes helyzetben a porckorongokat. Ilyenkor a porckorongok ún. diffúz (szivacs) elv alapján magukba szippantják a folyadékot és tápanyagokat a környezetükből. Ezt függőleges (álló) helyzetben nem tudják megtenni, mivel a gravitációs erő által nyomás alá kerülnek és a – szivacs elvet alapul véve – kinyomódik a folyadék a porckorongokból.

Tehát a porckorongok táplálása a fekvő helyzetben valósulhat meg, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen fekhelyen töltjük az éjszakai alvásunkat.

Mindenkinek van kedvenc testhelyzete, melyben tud és el tud aludni. Ezért nem a fekvő pozíció a lényeg, hanem az, hogy az adott pózt hogyan lehet gerincbaráttá tenni. Az alábbiakban megnézzük, hogy az egyes testhelyzeteket hogyan tudjuk a porckorongok számára is kényelmessé tenni.

 

Egy kis alvástechnika:

  • Az ágy legyen kényelmesen nagy, legalább 10-15cm-rel hosszabb és szélesebb.
  • Fontos, hogy a matrac megfelelő keménységű, kényelmes legyen.
  • Ha a matrac süppedős, akkor az éjszakai testhelyzet váltásnál a test önkéntelen izommunkával fog korrigálni.
  • Fontos, hogy hallgass a derekadra és a matracvásárláskor ne az eladó véleményére hagyatkozz.

Háton alvás

Ha háton alszol, akkor nagyon fontos, hogy a matracod ne legyen puha, mert az be fog süppedni a medencéd magasságában, így az ágyéki gerinced hajlításba kerül, ami a porckorongokat pont abba a helyzetbe kényszeríti, ami segíti a kiboltosulásukat a gerinc csatornába.

Megoldás: Vagy cseréld le a matracod egy keményebbre, vagy tegyél deszkát az ágyrácsok helyére, vagy dobd ki az ágykeretet és költözz le a földre a matracoddal. Készíthetsz most oly divatos raklap ágyat, ami tökéletes megoldás a besüppedések megelőzésére.

Ha háton fekve egy párnát teszel a térded alá, akkor csökken a csigolyák meredek szöge, ez az ízületi felszínek távolodását eredményezi és nem fájdul meg a derekad reggelre.

A fejet nem nagyon jó megemelni, mert a nyaki gerinc szakasz kiegyenesedését provokálja. Akkora párnát vagy törölköző tegyél a fejed alá, hogy a fej ne bukjon hátra alvás közben, de ne magasabbat.

 

Alvás oldalt fekve

A magzatpóz vagy gombóc helyzet abszolút nem okoz kárt, mert az ülés hasonló pozíciójával ellentétben itt tengely irányú terhelés nem hat a gerincre, ezért a gombóc és a kifli pozíció teljesen rendben van.

A derekad számára a jó alvás helyzet az, ha a váll és a medence egy kicsit bele tud süppedni az ágyba, így a gerinc hátulról nézve nem törik vagy hajlik meg.

Megoldás: ha a matracod puha és süppedős, akkor vagy cseréld keményebbre, vagy tekerj össze egy törölközőt és tedd a derekad alá. Ez által a törölköző fogja kompenzálni a süppedés által elvesztett támaszt.

A túl kemény fekhely, vagy földön alvás nem ajánlott oldalt fekvésben, mert a váll és medence szélesebb a deréknál, az lesüllyed a talaj felé és feszültséget okoz a derékban.

Nyaki gerinc problémákkal szenvedők számára ideális helyzet az oldalt fekvéses póz. Ugyanarra kell figyelni, mint az ágyéki gerinc szakasznál, hogy a nyaki gerinc szakasz ne törjön meg, kövesse a gerinc vonalát, se lejjebb, se feljebb ne álljon.

 

Alvás hason

Nyaki sérv esetén hason aludni a lehető legrosszabb választás. Az ízfelszínek torlódása a fej oldalra fordítása miatt jön létre.

Ágyéki gerincsérv esetén, ha tudsz hason feküdni az jó, mert azt jelenti, hogy a sérved és a szegmentális instabilitásod javítható.

A hason alvók matraca sosem lehet túlságosan puha, mert reggelre erősen összetorlódnak a csigolyák közötti ízületek.

Szegmentinstabil (derék fájós) hason alvóknak érdemes egy párnát vagy laposra hajtott törölközőt a hasuk alá tenni, mert így az ízfelszínek el tudnak távolodni egymástól és nem fájdul meg a derék.

Kevésbé súlyos sérveseknek ideális a hason fekvés, mert a homorítás a sérveket pont a helyes irányba mozdítja el és enyhíti a fájdalmat. Súlyos porckorong sérvnél, amikor a porckorong nagy mértékben van kiboltosulva nem biztos, hogy jó ez a helyzet, mert a homorítással a nagy mértékben kiboltosult porckorongokat bicsípheti a csigolyák hátulsó széle. Ami a gyöki tünetek fokozódását, fájdalmat okoz.

 

A fontos, hogy az alvás fájdalommentes, pihentető és kellemes legyen. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor a matrac, a testhelyzet több mint tökéletes.

Írta: Andorfiné Márta / prev.gerinctréner, meditációs tréner

TORNÁZZ AZ OTTHONOD KÉNYELMÉBEN – ONLINE GERINCTORNÁK!!!

 

Kép: Pinterest