Stretching nyújtás

Stretching nyújtás – avagy az izom rövidülések elkerülése

Az izmok eldeformálódása – rövidülése, túlnyúlása – nagyon sűrűn előfordulhat a mindennapi feladataink végzése közben.
– Munkába, iskolába menet az egyoldalú testi megterhelés (táska, bevásárló szatyor cipelése) következtében.
– Mozgás hiány következtében. Az izmok, szalagok impulzus hiányában és a gravitáció hatására megnyúlnak, ellentétes oldalon rövidülnek.
– Hibás mozgásminta kialakulása következtében. Hibás mozgásminta kialakulhat egy monotonitásban helytelenül végzett mozgás hatására (munkahelyen rossz tartásban végzendő emelések, vagy karmozdulatok stb…), vagy fiatalok körében sokszor előfordul, hogy felveszik azt a tartást amit az általuk bálványozott sztár csinál. Az utánzással szinte beidegzik a helytelen testtartást, nehéz korrigálni.
– Pszichikai túlterhelés következtében. Stressz helyzetben az ember védekező testhelyzetet vesz fel. Ez egy teljesen természetes reakció. Fel- és előrehúzza a vállát, begörbíti a hátát (védi a létfontosságú szerveit). A gond csak az, hogy ha már nem áll fenn a stressz helyzet, az izmokban a feszültség továbbra is megmarad, ami egy idő után izom rövidülést és túlnyúlást fog okozni. Ez utána fájdalmakhoz és belső szervi elváltozáshoz vezet.

Nézzünk példákat a teljesség igénye nélkül.

   1.Trapéz izom megrövidülése

A felhúzott vállak, a csuklyás izom (trapéz izom felső része) megrövidüléséhez vezetnek. Ez az izom, mivel a nyakcsigolyákon ered, ha megrövidül összehúzza a csigolyákat, ami azért nagy gond, mert a csigolyákból kiinduló idegpályákat összenyomja, ami zsibbadásokat és kisugárzó fájdalmakat okoz a karokban, a hát felső területein. Illetve a csigolyák alatt fut fel a verőér az agyba, ami sok mindent szállít, köztük az oxigént is. Ha az agy nem kap megfelelő mennyiségű oxigént, akkor koncentrációs zavarok, memória zavarok, fejfájások, feszültség, tompultság álmosság és egyéb problémák léphetnek fel.

  1. Mell izom megrövidülése

Az előregörnyedő hát a mellizmok megrövidüléséhez és a hátizmok túlnyúlásához vezet. Ebben a testhelyzetben a mellkas területe összeszűkül, korlátozódik a szív- és légzésrendszer működése. Kialakul a felületes, pici lélegzetvétel, ami nem szellőzteti át sem a tüdőt, sem az egész érrendszert, ezáltal a test nem jut elég oxigénhez. Az oxigénhiányos állapot rengeteg betegség előszobája lehet.

  1. Csípő horpasz izom megrövidülése

Vidéken sok olyan idős nénit és bácsit látni, akik előrehajolva közlekednek, mintha folyton keresnének valamit a földön. Ez a testtartás annak az oka, hogy a munkájuk során sokat hajoltak előre. A kapálás kifejezetten ilyen testtartásba kényszeríti az embert. De nem kell ahhoz földeken kapálni, hogy ilyen testtartást találjunk. Minden olyan tevékenység, amihez a felső testet előre kell dönteni nyújtja a far-és combhajlító izmokat és rövidíti a csípő horpasz izmokat. Kerti munka, porszívózás, felmosás, autó bütykölés, sportolás (biciklizés) mind-mind olyan tevékenység, ami hozzájárulhat az izom egyensúly felborulásához, HA nem nyújtjuk meg esténként.

A fent felsorolt három izom rövidülés a teljesség igénye nélkül készült. A testen bármely izom, – ami kibillent egyensúlyi állapotából – problémák sorát indítja el az emberi szervezetben.
Ezért kiemelten fontos megnyújtani az izmokat. Ezt a három izmot, – melyek a felsorolt példákban olvashatók – lehetőleg minden este lefekvés előtt, (tévénézés közben) meg kell nyújtani. Egy minden izomra kiterjedő streching nyújtást pedig heti rendszerességgel ajánlott végezni. Így elkerülhető számos betegség, mely csak abból ered, hogy a nap folyamán elfáradó izmok nem tudnak regenerálódni.

Aki szeretné visszanyerni teste izom egyensúlyát, várom sok szeretettel stretching óráimra.

GERINCGIMNASZTIKA
Egyéni stritching óra: Veresegyház, Pacsirta u. 55. Test-Elme-Tréning Központ Bejelentkezés: 30-657-9654

ONLINE ÓRÁK – TORNÁZZ AZ OTTHONOD KÉNYELMÉBEN!!!

Írta: Andorfiné Márta

T.: 30-657-9654

 

 

Kép: Pinterest