Stretching torna kedvcsináló 1.rész

Streching torna kedvcsináló

1.rész

Hogyan alakul ki az izomrövidülés

Az izomrövidülés alapvetően 2 okból történhet és bizonyos értelemben a test és az izmok természetes reakciójáról beszélünk, amit azonban vissza kell állítani az eredeti fiziológiás helyzetbe.

Izomrövidülés 2 fő oka:

  1. sport tevékenység alatt történő izom reakció
  2. helytelen életmódból eredő izom reakció
  3. helytelen testhelyzetben történő tartás és mozgás,
  4. fájdalom miatt kialakuló kompenzáló testtartás
  1. Sport tevékenység alatt történő izom reakció

Ha egy izmot dolgoztatunk, akkor az izom eredését és tapadását (indulási pont és vég pont) közelítjük egymáshoz. Így jön létre az izom munka. A terhelés hatására az izom rostjaiban apró mikro szakadások jönnek létre, ami egy teljesen természetes izom reakció. Ezeket az izom szakadásokat fogja a szervezet a pihenés alatt újjá építeni, úgy, hogy egy újabb, erősebb izom rostot épít a helyére. Az izom szakadások és az eredés-tapadás közelítésének egyenes következménye, hogy az izom megrövidül. Ezt kell minden egyes edzés után visszanyújtani az eredeti fiziológiás izom hosszúságra. Ha ezt nem tesszük meg, az izom abban a megrövidült állapotban fog regenerálódni, abban a rövidült állapotban építi újjá az izom rostokat. Ha egy izom megrövidül, az hatással van a többi izomra és további izom eltolódásokat fog okozni.

Közel minden izomnak van egy ellentétes párja, ami azt jelenti, hogy ha az egyik izom megfeszül, akkor az ellentétes párja kikapcsol. Pl.: ha a bicepszet megfeszítem, akkor a tricpesz izom kikapcsol. Ha a mell izmot megfeszítem, akkor a hát izmai kikapcsolnak. Ezt folytatva, ha a mell izmai megrövidülnek – mert nem nyújtom vissza őket erősítés után – akkor a hát izmai megnyúlnak és elveszítik gerinc tartó, támasztó funkciójukat. De erről majd még bővebben írok egy másik cikkben.

Vissza kell nyújtani az izmokat az eredeti fiziológiás hosszukra, hogy az izom egyensúly ne boruljon fel. Ebből adódóan az izom edzés nemcsak az izmok erősítéséből áll, hanem az izmok megnyújtásából is!!!!

 

  1. Helytelen életmódból eredő izom reakció  A: helytelen testhelyzetben történő tartás és mozgás

Sokan vagyunk úgy, hogy a munkánk, – mely ébrenléti időnk legnagyobb részét kitölti–olyan testhelyzetbe kényszerít, ami nem igazán kedvez a gerincnek és az izmoknak.

A sokáig egy helyben történő ülés a lehető legrosszabb az egész testnek, azért írom, hogy testnek és nem csak a gerincnek, mert a gerinc által, kihat az egész test jóllétére és a testben számos rendszert negatívan érint. (Keringési rendszer, kiválasztó rendszeridegrendszer ….) Ebben a helyzetben a széken ülve, berotálnak a vállak, begörnyed a hát. Mi történik? A mellizmok eredési és tapadási pontjai közelednek egymáshoz (rövidülnek) és a hát izmai megnyúlnak. Ez történik hosszú órákon keresztül. A fej általában előredől, ami a súlyánál fogva erőkarként terheli a gerinc alsó szakaszát (ágyéki porckorong sérv) és a felső szakaszt is (nyaki porckorong sérv). Napi 8 órában!!!!

A sokáig egy helyben történő állás sem éppen gerincbarát. Ebben a helyzetben a gravitációs erővel kell a legjobban megküzdenie a testnek, a test izmainak, melyek egy idő után elfáradnak és ilyenkor kezdenek el bekapcsolni az ún. synergista (segítő) izmok, melyek csak egy darabig tudják segíteni a testet, hogy az megmaradjon ugyanabban a helyzetben. Ha azok is elfáradnak, akkor jön akényszertartás, ami izom feszültséghez vezet, ami pedig idővel izom rövidüléshez vezet.

Mi a megoldás?

Meg kell találni azt a megoldást, amivel a napi 8 órás helytelen testhelyzetet helyessé lehet tenni. (olvasd el az „Egy kis segítség a porckorongsérves mindennapokhoz c. cikk sorozatomat 1.rész – irodában, 3.rész -autóban, repülőn)

Minden este le kell nyújtani a feszült izmokat.

Egy streching óra nagyon hatásos a befeszült megrövidült izmok egyensúlyának helyreállításában.

 

B: A fájdalom miatt kialakuló kompenzáló testtartás

Bármilyen fájdalom hatására a test összehúzódással reagál. Összehúzza a fájdalom körüli területeket, szöveteket izmokat – a fájdalom erősségétől függően -.  Ha fáj valamink, akkor az azon a területen lévő izmok, és további szövetek befeszülnek, ezzel védve a fájdalmas területet. Viszont a fájdalmas területen lévő izmok munkájára szüksége van a testnek, de mivel ezek nem képesek ebben az állapotban ellátni a feladatukat, ezért a test másik izmok (segítő izmok) segítségével próbálja megoldani a feladatot. Ez már egy izom egyensúly felborulást, kényszertartást okoz. Egy darabig – kényelmetlenül ugyan – de el lehet vele lenni, de nagyon fontos, hogy minél előbb orvosolni kell a fájdalmat, mert az izom-ideg kapcsolat következtében az idegrendszer nagyon hamar feltanulja az újonnan kialakult mozgás mintákat. Így feltanulja a kényszertartást is és később, amikor már elmúlt a fájdalom, a test továbbra is a kényszertartásban kialakult helyzetben akar mozogni. Nagyon fontos ezt felismerni és ahogy megszűnt a fájdalom, a feszes izmokat megnyújtani és újra aktiválni őket.

Ami nagyon lényeges, hogy ez utóbbi kompenzáló testtartás kialakulhat egy fentiekben leírt sport tevékenységből eredő izomrövidülés hatására is, vagy az egész napos ülésből eredő rövidülés okaként. Tehát ez már lehet egy következmény fájdalom, ami duplán terheli az izmokat illetve az egész testet.

 

Nyújtani, nyújtani nyújtani!!!

 

Az általam végzett streching órán a teljes test izmait nyújtjuk át légzéses módszerrel, mely nagyon hatékonyan megnyújtja az izmokat és feloldja a keletkezett feszültségeket.

Várok mindenkit szeretettel egyéni stretching órára.

 

Írta: Andorfiné Márta

prev.gerinctréner

meditációs tréner

T.: 30-657-9654

 

Megvásárolható: Stretching torna – teljes test 1 órás videó anyag

 

Gerincgimnasztika AZ ONLINE TÉRBEN – TORNÁZZ AZ OTTHONOD KÉNYELMÉBEN!

 

 
ÚJÍTSD MEG A GERINCED, ÚJÍTSD MEG AZ ÉLETED!!
 
 

Iratkozz fel hírlevelemre és ha 3 napon belül rendelsz valamelyik általam nyújtott szolgáltatásból, akkor 15% kedvezményt biztosítok az árából.

Kép: Pinterest